Er zijn veel verschillende soorten koks. Je hebt de belangrijkste functies, zoals Hoofdkok, Souschef en Commischef. Daarnaast zijn er verschillende specialisaties zoals een Saucier en een Pâtissier. Van instapniveau tot de baas, we bekijken elke koksrol in de keuken om je te helpen je culinaire carrière op te bouwen.
De Verschillende Soorten Koks
- Hoofdkok (of Executive Chef)
- Souschef
- Stationkok (Chef de Partie)
- Expediteur
- Keukenmanager
- Patissier (of Pâtissier)
- Saucier
- Viskok (of Poissonier)
- Groentekok (of Entremetier)
- Vlees kok (of Rotisseur)
- Pantrykok (of Chef Garde Manger)
- Commischef
Hoofdkok (of Executive Chef)
De Hoofdkok (ook wel Executive Chef genoemd) is de baas van de keuken. Het kost jaren ervaring en tijd in veel van de andere posities die in deze blog zijn genoemd om er een te worden. De keuken is hun verantwoordelijkheid en zij hebben de meeste invloed op het menu.
Tijdens een dienst zal de Hoofdkok in de keuken zijn om te zorgen dat alles soepel verloopt. Ze zullen de Souschef(s) vragen om hen te helpen. De Hoofdkok zal waarschijnlijk niet zelf koken; in plaats daarvan zorgen ze ervoor dat alle gerechten perfect zijn voordat ze worden geserveerd.
Souschef
De Souschef is de tweede man in de keuken en dat is al sinds het einde van de 19e eeuw zo, waarbij hij de Hoofdkok helpt met het toezicht houden op de keuken. Afhankelijk van de grootte van de keuken kan er meer dan één Souschef zijn. Immers, de Hoofdkok kan niet op meerdere plekken tegelijk zijn.
De Souschef is verantwoordelijk voor het controleren of alles soepel verloopt in de keuken. Communicatie en een oog voor detail zijn belangrijke vaardigheden die je nodig hebt om een Souschef te zijn.
Stationkok (of Chef de Partie)
De Stationkok heeft veel verantwoordelijkheid omdat hij in charge is van een bepaald gebied in de keuken. Ze werken direct onder de Souschef binnen de hiërarchie van de keuken en zijn verantwoordelijk voor alle koks die in hun gebied werken. De meeste Chef de Parties specialiseren zich in één culinaire tak (bijvoorbeeld een Patissier) en zijn dan verantwoordelijk voor hun team.
Het is belangrijk om goede communicatieve vaardigheden te hebben zodat iedereen in je team weet wat ze moeten doen om het eten op tijd te serveren.
Expediteur
De Expediteur controleert of de maaltijden perfect zijn gepresenteerd en correct worden geserveerd voordat ze de keuken verlaten.
In een kleine keuken neemt de Hoofdkok meestal de verantwoordelijkheden van de Expediteur op zich. Maar in grotere keukens is er vaak een Expediteur bij de deur om het eten te controleren voordat een serveerder het meeneemt.
Keukenmanager
Keukenmanagers werken meestal achter de schermen. Ze controleren of alle ingrediënten op voorraad zijn en of de apparatuur werkt. De managers doen meer administratief werk omdat het de taak van de Hoofdkok is om toezicht te houden op de medewerkers in de keuken.
De Keukenmanager werkt samen met de Hoofdkok en de eigenaar van het restaurant om de keuken en het restaurant efficiënt draaiende te houden.
Commis Chef
Dit is normaal gesproken een instapfunctie als je je carrière als kok begint. De Commis Chef werkt samen met het andere keukenteam. Gewoonlijk helpen ze de Chef de Partie met de voedselbereiding. Deze baan stelt je in staat om van dichtbij te zien hoe een keuken werkt en om naast een ervaren kok te werken.
Om als Commis Chef aan de slag te gaan, moet je enige ervaring in de keuken en de motivatie hebben om in de culinaire industrie te werken. Werken in een keuken betekent lange diensten, maar het is belonend werk.
Patissier (of Pâtissier)
Patissiers volgen meestal een culinaire opleiding om hun vaardigheden te trainen. Ze zijn bedreven in het maken van desserts, gebak, brood en andere soorten gebakken goederen. Patissiers zijn waardevol in de keuken. Je vindt de Pâtissier in hotels, bakkerijen, cafés en restaurants.
Saucier
Sauzen zijn belangrijk als het gaat om hoogwaardige diners en de Saucier is verantwoordelijk voor het zorgen dat de sauzen altijd goed zijn. Het is een goede eerste stap op de ladder van de keukenhiërarchie, waarbij iemand meer verantwoordelijkheden op zich neemt om te laten zien dat ze betrouwbaar zijn.
Fish Cook (of Poissonier)
De Poissonier is gespecialiseerd in alles wat met vis te maken heeft. Als een restaurant een groot aantal visgerechten op het menu heeft, is de Fish Cook verantwoordelijk voor het voorbereiden en koken van vis, schelpdieren en hun bijbehorende sauzen.
Vegetable Cook (of Entremetier)
De Vegetable Cook bereidt alle groentegerechten, maar ze worden ook toegewezen om soepen en eiergerechten te maken.
Meat Cook (of Rotisseur)
De Rotisseur werkt voornamelijk met vlees en is verantwoordelijk voor het voorbereiden en koken van het vlees.
Pantry Chef (of Chef Garde Manger)
De Chef Garde Manger is verantwoordelijk voor alle gekoelde ingrediënten en gerechten. In grote restaurants moeten hun enorme koelkasten een chef hebben die toezicht houdt op al het voedsel om te controleren of het vers is en om de voorraadniveaus te bewaken.
Dit was slechts een snelle gids om de verschillende beschikbare banen door te nemen. Om je meer inzicht te geven in de verschillende soorten chefbanen en wat daarbij komt kijken, zorg ervoor dat je onze gids bekijkt.
De Complete Gids voor Chef Banen
Er zijn allerlei verschillende rollen beschikbaar in de keuken voor iedereen die op zoek is naar een lonende carrière. Als je houdt van culinaire creaties, dan zou een carrière als chef-kok iets voor jou kunnen zijn. We hebben een carrièregids samengesteld die vol staat met alle informatie die je nodig hebt om je reis te beginnen.