Volgens het Europese Agentschap voor Veiligheid en Gezondheid op het Werk (OSHA) zijn slips, struikelen en vallen de grootste oorzaken van ongevallen in alle industrieën - van productie tot kantoorwerk. Zorgen dat je werknemers de juiste veiligheidsschoenen dragen is een manier om dit te voorkomen, maar er zijn bepaalde criteria waar je op moet letten. Hier lees je hoe je een eenvoudige risicobeoordeling voor veiligheidsschoenen kunt uitvoeren.
De laatste data over slips, struikelen en vallen heeft aangetoond dat ze hebben geleid tot meer dan drie dagen afwezigheid van het werk in heel Europa. Vaak is het belangrijkste probleem het vloertype. Naast ervoor zorgen dat de vloeren schoon en droog worden gehouden, moeten werknemers ook de juiste veiligheidsschoenen dragen die geschikt zijn voor hun beroep en werkomgeving.
- Stap één: Voer een algemene risicobeoordeling uit
- Stap twee: Beoordeel de veiligheidskenmerken van de schoenen
- Stap drie: Voer risicobeoordelingen voor veiligheidsschoenen uit wanneer nodig
Stap één: Voer een algemene risicobeoordeling uit
Voordat je kunt bepalen welke veiligheidskenmerken nodig zijn, moet je een algemene risicobeoordeling uitvoeren om te zien waar je je tegen moet beschermen. Je moet jezelf de volgende vragen stellen:
- Wat zijn de gevaren?
- Wie kan schade oplopen en hoe?
- Hoe gevaarlijk zijn de risico's en hoe kun je je ertegen beschermen?
Wat zijn de gevaren?
Je moet overwegen wat de potentiële gevaren zijn op je werkplek. Begin met rondlopen in je bedrijf en identificeer enkele gevaren. Deze zullen variëren van werkplek tot werkplek, maar kunnen onder andere omvatten:
- Vloeistoffen die zijn gemorst.
- Draden en kabels die over de vloer lopen.
- Voorwerpen die als obstakels functioneren.
- Scherpe voorwerpen.
- Zware objecten.
Wie kan schade oplopen en hoe?
Zodra je de gevaren hebt geïdentificeerd, moet je nadenken over wie er risico loopt en hoe ze mogelijk gewond kunnen raken. Bijvoorbeeld, gemorste vloeistoffen kunnen gladde vloeren veroorzaken en iedereen die in dat gebied werkt, loopt risico. Het is een goed idee om je werknemers te vragen welke gevaren ze dagelijks tegenkomen. Ze kunnen een ander perspectief bieden en misschien de minder voor de hand liggende zaken aansteken.
Hoe gevaarlijk zijn de risico's en hoe kun je je ertegen beschermen?
De volgende stap is te beoordelen hoe gevaarlijk de risico's zijn en hoe waarschijnlijk het is dat ze zich voordoen. Je moet ofwel proberen het risico helemaal te elimineren of het terug te brengen naar een niveau waarop schade onwaarschijnlijk is. Probeer alles terug te brengen tot een "redelijk praktisch" niveau door het risiconiveau te balanceren tegen de maatregelen die nodig zijn om het te beheersen in termen van middelen (tijd en geld). Als het te veel middelen kost om het de moeite waard te maken, is actie niet nodig.
Stap twee: Beoordeel de veiligheidskenmerken van de schoenen
Nu je de potentiële gevaren en het niveau van risico en schade hebt geïdentificeerd die ze voor je werknemers kunnen meebrengen, kun je beslissen welke veiligheidskenmerken je nodig hebt in het schoeisel van je team.
Er zijn veel soorten veiligheidsschoenen, allemaal ontworpen voor verschillende werkomstandigheden. De veiligheidscodes geven aan welk niveau van bescherming het schoeisel biedt tegen specifieke gevaren. SB (Safety Basic) is het basisstandaardniveau van veiligheidsschoenen en heeft slipbestendige zolen en stalen neusbeschermers die beschermen tegen een impact van 200 joule.
SB-gewaardeerde schoenen bieden net genoeg bescherming voor de meeste industrieën, maar extra veiligheidskenmerken kunnen vereist zijn voor bepaalde functies. Zorg ervoor dat je je risicobeoordeling van het schoeisel aanpast aan de specifieke functie en taken, omdat er verschillende gevaren bij betrokken zullen zijn.
Stel dat er een risico is van vallende zware objecten en scherpe voorwerpen die door de zool kunnen steken. SB-gewaardeerde schoenen hebben stalen neusbeschermers, dus ze beschermen tegen zware voorwerpen die de tenen kunnen verpletteren, maar niet tegen de scherpe voorwerpen die door de zool kunnen steken. Voor dat scenario heb je bescherming tegen doordringing van de middenzool nodig - zoals geboden door een S3-gewaardeerde schoen.
X1100N81 is de ideale keuze, omdat het S3-gewaardeerd is, verwijderbare inlegzolen heeft voor extra comfort en TripGuard-technologie, naast andere geweldige functies.
Voorbeelden van gevaren om te overwegen
- Risico op letsel door doorprikking, snijwonden, snij
- Hoe lang staat de werknemer of loopt hij/zij?
- Worden er speciale apparaten/benodigdheden gebruikt, zoals power tools?
- Zullen de zolen snel slijten door de vloer of de omstandigheden waarin gelopen wordt?
- Is de schoen goed op de voet?
- Zijn hiel- en enkelsteunen nodig?
- Moet de schoen een gesloten achterkant hebben?
- Is er een hogere schoen of boot nodig?
- Is er risico op contact met gesmolten materialen?
- Is er risico op contact met gevaarlijke vloeistoffen, zoals bijtende stoffen, oplosmiddelen, biohazards of hete vloeistoffen?
- Is er een risico op elektrische geleiding?
- Heb je isolatie nodig tegen hitte of kou?
Stap Drie: Voer Risico-analyses voor Veilig Schoeisel Uit Wanneer Nodig
Risico-analyses moeten een doorlopend karwei zijn. Weinig werkplekken blijven hetzelfde en in de meeste gevallen introduceer je nieuwe werkomstandigheden - van nieuwe teamleden tot nieuwe apparatuur en protocollen. Dit brengt allemaal een nieuwe set gevaren met zich mee en je moet je risico-analyses herzien en bijwerken wanneer dat nodig is.
Download Onze Gratis Gids Voor Het Kiezen Van De Perfecte Werk Schoenen
Als je werknemers veiligheidsschoenen gaan dragen die hen voldoende bescherming bieden, moet je eerst identificeren tegen welke gevaren je moet beschermen. SB-geclassificeerde schoenen zijn een goede plek om te beginnen, maar sommige werkomstandigheden kunnen aanvullende, gespecialiseerde bescherming vereisen.