Doorgaan naar artikel
11 Restaurant Table Setting Ideas That Will Impress Your Customers

11 tafelopmaakideeën voor restaurants die indruk maken op je klanten

on

 

Ben je ooit in een restaurant geweest waar het middelpunt of de tafeldecoratie zo boeiend was dat het een gesprek op gang bracht tussen jou en je gezelschap? Of waar de stoelen en tafels uniek en op maat gemaakt waren, of zelfs waar het bestek zo bijzonder was dat je je afvroeg waar het vandaan kwam? Als restauranteigenaar wil je dat soort inspiratie ook opwekken bij het ontwerpen van je eigen tafelscapes. Welke tafeldecoraties maken klanten blij en welke zorgen voor opgetrokken wenkbrauwen?

 

Hier zijn elf ideeën voor tafeldecoraties die je klanten zullen imponeren, ervoor zorgen dat ze wekenlang over je restaurant praten en hen keer op keer laten terugkomen.

 

Seizoensbloemen in creatieve vazen

 

Bloemen zijn niet voor niets een van de meest gebruikte tafelmiddens. Ze fleuren elke ruimte op. Je hoeft niet veel geld uit te geven aan bloemen om mooie decoraties te maken. Gebruik seizoensbloemen in creatieve vazen, zoals anjers in een kleine vaas (anjers blijven tot een maand goed in suikerwater), een pioenroos of hortensia in een blikje met linten, of een enkele roos in een slanke vaas. Heb je een groter bloemenbudget? Ga dan voor een gemengd, seizoensgebonden arrangement in een trendy, lage vierkante vaas of een vaas van glas of zilver.


Alternatieve decoraties

 

Als je geen budget hebt om wekelijks verse bloemen te vervangen, kun je natuurlijke elementen gebruiken, zoals takken met kleine lichtjes of groepjes vetplantjes (altijd in drieën voor de beste stijl) in kleine geglazuurde potjes. Vetplantjes zijn onderhoudsarm, goedkoop en zien er het hele jaar door mooi uit. Sommige soorten bloeien zelfs. Takken met lichtjes zorgen voor een rustieke en magische sfeer.

Mismatched thema's

 

Niets inspireert gasten meer dan een tafel die aan een mad hatter-theeparty doet denken. Je servies hoeft niet perfect bij elkaar te passen om op te vallen. Een mix van nieuw, oud en vintage stijlen voegt interesse toe en voelt huiselijk en warm. Probeer bijvoorbeeld een wit dinerbord, een gekleurd bijgerechtbord en een bloemenkom voor een visueel aantrekkelijke tafelsetting.


Slate, stone of marmeren bestektrays

 

Een uniek idee voor tafeldecoratie is om een stuk steen, leisteen of marmer te gebruiken als ondergrond voor het bestek. Je kunt de leisteen links of rechts van het bord leggen en hierop het mes en de vork plaatsen. Zo heeft de klant een plek om zijn of haar bestek neer te leggen tussen de gangen door (als er geen nieuw bestek wordt geleverd). Voor het restaurant is het makkelijker om de leisteen schoon te maken en te vervangen dan de hele tafelversiering te verwijderen om gemorste etensresten op te ruimen. Dit voorkomt ook dat het bestek de placemats of tafelkleden vies maakt.

Servetten en placemats

 

Je hoeft niet voor saaie witte linnen servetten te kiezen in je restaurant; je kunt variëren met stoffen in verschillende patronen en texturen. Placemats kunnen van hout, linnen, zijde, bamboe, grasweefsel of andere materialen zijn. Je kunt simpele placemats gebruiken, of een tafelkleed combineren met placemats of een loper. Probeer nieuwe ontwerpen en combinaties uit. Nieuwe stoffen kunnen eenvoudig worden toegevoegd en zorgen voor afwisseling. Voor een twist en om te besparen op tafellakenwassingen, kun je jute lopers combineren met lint of kant. Deze materialen zijn goedkoop te vervangen als er vlekken zijn die niet uitwasbaar zijn.


Kaarsen

 

De meeste restaurants gebruiken kaarsen voor sfeer, maar je kunt hiermee variëren. Kies voor hoge dinerkaarsen of kleine theelichtjes. Groepeer verschillende soorten theelichthouders of gebruik LED-theelichtjes voor kaarsen die langer meegaan (en geen brandgevaar opleveren). Kaarsen maken je tafeldecoratie af en zorgen voor een uitnodigende sfeer voor gasten. Kies ongeparfumeerde kaarsen, want sterke geuren kunnen gasten afleiden van hun maaltijd en de focus wegnemen van het heerlijke gerecht dat de chef heeft bereid.

Natuurlijke elementen

 

Een stoffen servet vastgebonden met touw en afgewerkt met een takje kruiden maakt een onvergetelijk decoratief item. Voeg natuurlijke elementen toe aan je ontwerp om een rustieke, maar warme sfeer te creëren. Kleine plantjes, takjes of gedroogd fruit in een vaas kunnen ook interessante variatie toevoegen. Zelfs een vaas gevuld met limoenen, en daarna gevuld met bloemen, zorgt voor een visueel spektakel.

Patronen, kleuren en texturen voor tafellinnen

 

Bij het kiezen van tafellinnen voor je tafelsetting, houd rekening met patronen, texturen en kleuren. Het kan saai lijken om een katoenen servet te combineren met een katoenen tafellaken en loper. Zorg voor variatie in je linnen. Verschillende patronen kunnen dramatisch zijn. Probeer bijvoorbeeld een paisley tafellaken met een jute loper en katoenen servetten vastgebonden met touw of lint.

 

Je kunt je kleuren complementair houden voor een uniforme uitstraling, mismatched en kleurrijk voor een speelse look, of monochroom voor een meer ontspannen, rustige sfeer. Denk na over de verschillende materialen en linnen die je zou gebruiken om een nautische stijl, een Indiase bazaar, een bloemen-theeparty of een elegante mixed-metal display te creëren. Houd thema’s in gedachten bij het ontwerpen van je tafelsetting. Tafellinnen kan een groot verschil maken, maar je hoeft niet alles te gebruiken. Je kunt ervoor kiezen om alleen stoffen servetten te gebruiken en lopers, placemats en tafellakens achterwege te laten - het hangt allemaal af van wat je wilt dat het eindresultaat is.

Seizoenskaarten

In veel restaurants op het vasteland hebben ze een seizoenskaart die afhankelijk is van het soort seizoensgebonden producten. In Duitsland zie je bijvoorbeeld tijdens het pompoenseizoen een Kürbis Carte (pompoenmenu) en in het aspergeseizoen een Spargel Carte (aspergemenu), met specialiteiten van de chef die de seizoensingrediënten gebruiken. Tijdens het aspergeseizoen kun je bijvoorbeeld een bord witte asperges krijgen met gekookte nieuwe aardappelen en een kannetje gesmolten boter. In het pompoenseizoen kun je denken aan pompoensoep met pompoenolie, geroosterde pompoenpitten, pompoenprosecco of zelfs pompoenrisotto. Voor jouw restaurant kan een seizoenskaart iets moois toevoegen. Het ziet er niet alleen mooi uit en ligt eenvoudig bovenop het bord voor brood, maar creëert ook een tijdelijk aanbod. Jouw chef kan een menu ontwikkelen rond de seizoensgebonden vlees, groenten en vis die beschikbaar zijn, en jouw klanten willen dit delen met hun vrienden omdat het aanbod maar beperkt beschikbaar is gedurende het seizoen of zolang de voorraad strekt.

Decoreren voor de feestdagen

De meeste gasten willen graag in de feeststemming komen, maar je hoeft je tafels niet te overladen met paaseieren, menorahs, sterren en manen voor Eid of mini-Kerstmannen om je punt duidelijk te maken. Subtiele decoraties kunnen de feestvreugde verhogen zonder over de top te gaan. Probeer decoratieve gekleurde linten toe te voegen om servetten vast te binden of rond wijnstelen, of maak stijlvolle vlaggetjes of natuurlijke decoraties. Zelfs een beetje confetti kan leuk zijn.

Drama met monochrome

Als je een monochroom kleurenpalet hebt voor je restaurant, kun je veel impact creëren met een monochrome tafelsetting. Denk aan een wit tafellaken, witte servetten, witte borden, witte (of zilveren) bestek, melkglas, witte theelichthouders en witte bloemen. Een tafelontwerp in dezelfde kleur of tintenvariatie maakt een prachtig, etherisch ontwerp. Je kunt ook kleine kleuraccenten toevoegen in zachte of felle kleuren voor extra variatie. Bijvoorbeeld, in een witte tafelsetting kunnen accenten in groen, goud of zilver elegantie toevoegen (maar rood kan bijvoorbeeld te overheersend zijn). Monochrome ruimtes zijn rustgevend voor gasten, omdat er minder visuele overdaad is.

 

Monochrome ontwerpen kunnen tot uiting komen in het gebruik van voornamelijk één kleurenpalet, zelfs in de centerpieces (zoals hierboven met wit en grijs als hoofdkleuren), of met natuurlijke centerpieces en vergelijkbare tinten (zoals rechts met zwart, grijs en natuurlijke elementen die samenwerken). 


Welke tafelsetting-ideeën je ook kiest, zorg ervoor dat je een thema in gedachten houdt om je keuzes te inspireren. Zo kun je de decoraties, het bestek, glaswerk en tafellinnen selecteren op basis van je thema. Denk ook aan kleine aanpassingen die je tafelsetting van seizoen tot seizoen uniek maken.

    Related Posts

    Best Shoes for Restaurant Workers in Ireland for 2025
    February 14, 2025
    Beste Schoenen voor Restaurantmedewerkers in Nederland voor 2025

    Restaurantmedewerkers in heel Europa weten hoe zwaar het is om lange uren op de benen te staan, drukke keukens en...

    Lees verder
    What Are the Commis Chef's Duties in a Restaurant Kitchen?
    February 04, 2025
    What Are the Commis Chef's Duties in a Restaurant Kitchen?

    To become a head chef one day, you’ll have to start as a commis chef first. Here are commis chef...

    Lees verder
    Drawer Title

    By clicking “Accept”, you agree to the storing of cookies on your device to enhance site navigation, analyse site usage, and assist in our marketing efforts.

    vergelijkbare producten

    Compare Your Items(3 Items)

    Compare Product image

    + Add Product

    Performance